vraag en antwoord

Veelgestelde vragen

Meteen boeken

Boek meteen een afspraak bij Roetfilterlatenreinigen.

Wat is een roetfilter?

De meeste moderne diesel voertuigen hebben tegenwoordig een roetfilter ook wel DPF (Diesel Partikel Filter) genoemd. Een DPF is ontwikkeld om te voorkomen dat roetdeeltjes in de buitenlucht terecht komen, welke schadelijk zijn voor de mens en het milieu.

Werking roetfilter

Een diesel motor produceert bij de verbranding van dieselbrandstof roetdeeltjes, deze worden opgevangen in het roetfilter. Na een bepaald aantal kilometers is het roetfilter vol geraakt met roetdeeltjes. Op dat moment start een schoon brand proces regeneratie genaamd.£

Regeneratie proces
Door verschillende sensoren in het uitlaatsysteem worden waardes gemeten. Het motor managementsysteem ECU (Electronic Control Unit) van het voertuig controleert deze waarden en start het regeneratie proces als de juiste omstandigheden daar zijn.
Nadelige punten van het roetfilter systeem.
Jammer genoeg heeft een roetfilter systeem niet alleen positieve kanten. Vooral bij het rijden van korte stukken waarbij het systeem niet goed op temperatuur komt. Als gevolg van ophoping van roetdeeltjes zal het roetfilter verstopt raken. Met de volgende nadelige punten;
- Stijging van oliepeil (kans tot het op hol slaan van motor)
- Regeneratie wordt wel opgestart maar niet afgemaakt.
- Verminderd motor vermogen (noodloop).
- Verhoogd brandstof verbruik.
- Storings lampje op dashboard gaat aan.
- Rook uit de uitlaat

Kenmerken verstopte roetfilter

Ook een roetfilter heeft een vervangstermijn, deze kunt u terug vinden in de onderhoudshandleiding van de fabrikant. De verbrande roetdeeltjes vormen as en dit as blijft achter in het filter. De fabrikant heeft berekent wanneer het filter vol zit met as en zou dan moeten worden vervangen. Met onze reinigingsmachines kunnen wij dit as verwijderen. Het roetfilter werkt weer naar behoren.

Mogelijke kenmerken:
•    Storingsmelding.
•    Stijgend olie pijl.
•    Verhoogt brandstof verbruik.
•    Verminderd vermogen / snelheid.

Wanneer een roetfilter laten reinigen?

Dit is per fabrikant en soort voertuig verschillend, bij personenauto’s ligt dit meestal tussen de 100.000 en 200.000 kilometer. Voor de juiste intervaltermijn raadpleeg de onderhoudsinstructie of informeer bij de merk dealer..

Bij off road, industrie voertuigen of machines is dit vaak de bedrijfsuren stand en sterk afhankelijk van soort filter en de bedrijfsomstandigheden.Wij adviseren om te reinigen zodra de eerste problemen zich voordoen, of zelfs beter nog dit eerder en preventief te doen. De verlengd de levensduur.

Vermijd tussenstappen met chemische reinigingsvloeistoffen en geforceerde regeneratie, dit voor het behoud van uw kostbare roetfilter.

Reiniging met onze gespecialiseerde reinigingsmachines bespaart u tijd, geld en ergernis.
Uiteraard voeren wij voor, tijdens en na reiniging diverse controles uit. Mocht het zo zijn dat wij voor, tijdens of na het proces ontdekken dat het filter onherstelbaar is beschadigd of niet naar behoren gaat functioneren brengen wij voor het gehele reinigingsproces geen kosten in rekening.
Bij een door ons gereinigd roetfilter ontvangt u een testrapport met de status van het filter voor en na de reiniging.

Kan een roetfilter altijd worden gereinigd?

De meeste roetfilters kunnen worden gereinigd. Het moet wel zo zijn dat het roetfilter geen inwendige schade heeft door verbranding of mechanische oorzaak.
Inwendige schade wordt veelal veroorzaakt door te lang door rijden met een bijna verstopt filter. Ook het toevoegen van chemische reinigingsmiddelen of andere wondermiddeltjes kunnen uw roetfilter onherstelbaar beschadigen.
Het is beter om te kiezen voor een gecontroleerde professionele reiniging en sla het gebruik van chemische middelen en geforceerde regeneratie over.

Voorkomen beter dan genezen

Hoe je het ook wendt of keert een filter is bedoelt om vervuiling tegen te houden.
Het verbranden van dieselbrandstof veroorzaakt roet dit roet wordt op gevangen in het roetfilter en wordt door regeneratie verbrandt tot as.
Dit as blijft voor een groot gedeelte achter in het roetfilter, hierdoor wordt de opslag capaciteit steeds wat kleiner. De regeneratie zal steeds vaker plaats vinden. Met als gevolg een hoger brandstof verbruik en belasting van de motor.
Nu hebben we het algemeen over roetfilters die zelf kunnen regenereren maar op veel off road, bouw en industrie machines worden filters toegepast die geen regeneratie proces hebben. Deze moeten na een bepaalde gebruiksduur of belasting worden gereinigd.
Wij helpen u graag met een passende oplossing voor het reinigen van uw roetfilters.

Garanties en voorwaarden

Op elke DPF reiniging geven wij 6 maanden garantie.Deze garantie houd in dat als uw DPF binnen 6 maanden weer vol zit wij deze gratis voor u reinigen.Op door ons geleverde nieuwe en gereviseerde DPF’s geven wij 12 maanden garantie.Wij geven geen garantie op sensoren, leidingen, wartels en transport schade veroorzaakt door ondeugdelijke verpakking.
Wij streven er naar om dezelfde werkdag uw DPF retour te leveren. Afhankelijk van capaciteit,  sommige reinigingen duren langer als de DPF vol zit met olie of dieselbrandstof.

Roetfilter verwijderen

Roetfilters verwijderen en software aanpassen doen wij niet.De meeste voertuigen zijn geleverd met een bepaalde emissie eis, en hebben hier voor een type goedkeuring ontvangen van de overheid.
Een roetfilter blijvend verwijderen of software matig weg schrijven is feitelijk een milieu delict en als het voertuig onder een subsidie regeling is geleverd ook nog een economisch delict.
Het milieu raakt ons allemaal, wij zorgen er voor dat reiniging op een milieuvriendelijk wijze gebeurt. Zodat de roetfilters naar behoren blijven functioneren en zo iedereen blijft bijdragen aan het milieu.